Vaniljajuustokakun ohjetta toivottiin, joten tässä se nyt olisi! :) Sain tilaajalahjana Unelmien Talo & Koti -lehden ohessa KAKUT Vaaleanpunainen Nomparelli -kirjan, joka perustuu kirjan tietojen mukaan Carolina Mikkosen leivontablogiin. Itse blogiin en ole tutustunut, mutta kirja itsessään oli täynnä tavattoman herkullisia leivonnaisia täytekakuista ja juustokakuista kuppikakkuhin saakka.
POHJA (24-25 cm:n vuokaan) :
100 g voita
100 g tummaa leivontasuklaata
2 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
100 g tummaa leivontasuklaata
2 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
KOSTUTUS:
2 rkl maitoa
2 rkl maitoa
VADELMATÄYTE ( 19 cm:n vuokaan):
3 liivatelehteä
300 g pakastevadelmia
3-4 rkl vettä
4-5 rkl sokeria
3 liivatelehteä
300 g pakastevadelmia
3-4 rkl vettä
4-5 rkl sokeria
VANILJATÄYTE (24-25 cm:n vuokaan):
6 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
2½ maustemittaa vaniljajauhetta
2 rkl sitruunamehua
½ dl kiehuvaa vettä
1 ½ dl sokeria tai maun mukaan
6 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
2½ maustemittaa vaniljajauhetta
2 rkl sitruunamehua
½ dl kiehuvaa vettä
1 ½ dl sokeria tai maun mukaan
PINTA:
tuoreita vadelmia
hyytelösokeria + vettä (ohje pakkauksen mukaan)
ALOITA tekemällä vadelmatäyte. Laita pienen (halkaisija noin 19 cm) vuoan pohjalle leivinpaperi. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan vähintään 5-10 minuutiksi. Laita vadelmat, vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta ja anna kiehua muutaman minuutin ajan, kunnes vadelmat ovat soseutuneet. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita täyte ja kaada täyte vuokaan. Laita jääkaappiin (tai pakastimeen) hyytymään. (Huom. täyte on helpompi siirrellä hieman kohmeisena).
TEE pohja. Peitä irtopohjavuoan ( halkaisija noin 24-25 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Laita reunoille leivinpaperisuikaleet. Sulata voi kattilassa ja lisää voisulan joukkoon paloiteltu suklaa. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita varovasti joukkoon voi-suklaasula. Sekoita keskenään venhäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri sekä suola. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 15-20 minuuttia. Pohjan on tarkoitus jäädä hieman tahmeaksi. Ota pohja uunista ja anna kunnolla jäähtyä vuoassa ennen kuin kaadat täytteen vuokaan.
KUN pohja on jäähtynyt ja kun vadelmatäyte on hyytynyt, tee vaniljatäyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota vispikerma. Sekoita tuorejuusto, vaniljarahka, vaniljajauhe ja sitruunamehu keskenään. Kiehauta vesi pienessä kattilassa, nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuusto-rahkaseokseen samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon kermavaahto ja mausta täyte sokerilla.
KOKOA kakku. Kakusta tulee aika korkea, joten laita vuokaan tarvittaessa lisälaidat leivinpaperista tai reunakalvosta. Kostuta pohjaa ja varsinkin pohjan reunoja maidolla. Kaada pohjan päälle hieman vaniljatäytettä ja nosta hieman kohmea vadelmatäyte vaniljatäytteen päälle. Kaada loput vaniljatäytteet vuokaan. Tasoita pinta ja laita kakku jääkaappiin hyytymään.
KUN kakku on hyytynyt, laita kakun pinnalle vadelmat. Valmista kiille hyytelösokeri-pakkauksen mukaan. Sivele tai lusikoi kiille vadelmien päälle.
Kakku on siis tavanomaista juustokakkua hieman monimutkaisempi ja monivaiheisempi - muttei kuitenkaan vaikea tehdä. Eli aivan pikakakku tämä ei siis ole! Itse huomasin kiireen keskellä tämän selkeästi, sillä pohjan jäähtymistä huomasin odottavani malttamattomana, samoin kuin vadelmakiekon hyytymistä, vaikka vuoan pakastimeen laitoinkin. Mutta sitäkin herkullisempi lopputulos kyllä oli :) Eli suosittelen todella kokeilemaan! Itse jätin - kuten kuvista huomaa - tuon vadelmakoristelun väliin ja koristelin kakun sokerimassaruseteilla. Jos tarjolla olisi ollut vielä tuoreita vadelmia vanhempieni pihalta, olisin kyllä varmasti niitä käyttänyt hyväksi. Jarnon parannusehdotus oli lisätä vielä jokin purutuntuma kakkuun, joten miksei koristelussa olisi voinut käyttää vaikka pähkinärouhetta/ Daim-murskaa/ suklaakeksimurua tai jotain muuta hieman rouheista. Mutta niin tai näin, hyvää kakusta varmasti tulee koristelulla kuin koristelulla! :)
♥: Laura
Tätä kakkua minäkin haluan kyllä kokeilla! :) Ja tuo Jarnon kommentti purutuntumasta on oikeen hyvä idea. Itsekin tykkään, ettei lopputulos ole tasaisen "mössömäinen". Vaikka en siis yhtään epäile, etteikö kakku toimisi näinkin! Kiitos siis reseptistä :) Päätyy arkistoihini tsiljoonan muun reseptin joukkoon...
VastaaPoista- Emmi
Täytyypä itsekin tuolla purutuntumalla kokeilla vielä joskus tätä kakkua itsekin! Kerro ihmeessä, jos kakkua teet ja siihen jonkun mainion parannuksen keksit! :)
Poista